17|1
2014

Magsik reklamfilm

Magiker David Persson

En av 2013 års höjdpunkter för mig var när jag fick möjlighet att spela in en magisk reklamfilm för den norska osten Jarlsberg. Jag postade filmen ganska snabbt på min Facebook fanpage men har väntat med att lägga in den här i bloggen tills eftersom jag ville skriva lite mer om filmen och hur den gjordes. Jag var nervös efter att vi filmat allt material eftersom det då låg bortom min kontroll. Men när jag väl såg det färdiga resultatet blev jag både nöjd och stolt över att ha varit konsult och medverkat i reklamfilmen som ni kan se nedan. Hur perfect fools som låg bakom inspelningen av filmen fick kontakt med mig vet jag inte? De hade en grundidé om en magiker som skapar en magisk macka och kontaktade mig samt flera av mina kollegor och de använde säkerligen google som många andra! Vi inledde en dialog där de berättade om idén och jag fick ganska snabbt ta del av deras synopsis där de gjort en preliminär skiss på händelseförloppet. En av mina första frågor var om allt skulle ske i en tagning vilket hade ställt mycket större krav och krävt en mycket större konsult och repetitiosinsats av mig. Det skulle inte ske i en tagning och min följdfråga blev om de tänkt använda kameratricks eftersom vissa idéer i deras synopsis skulle krävt det eller flera månaders intensiv övning för att ens vara möjligt. Inga kameratricks var de väldigt tydliga med och det tyckte jag var kanon! Deras synopsis var också högst anpassningsbart och jag gav dem några lösa idéer och ganska snabbt bestämde de sig för att använda mig i reklamfilmen. Vi bokade in ett möte på deras kontor i Stockholm där jag fick mer information kring projektet och vi bollade fler idéer och kom överens kring de praktiska detaljerna i kontraktet. Det var ganska snabba puckar från det här mötet tills den planerade inspelningen så det var bara för mig att hem och finputsa och öva på de idéer vi beslutat kring. Under de följande dagarna hade vi möten över Skype där de kunde titta på och komma med feedback på de idéer jag nu jobbade med för fullt. Sammanlagt förutom förarbetet lade jag 3-4 arbetsdagar innan inspelningen till förberedelser, övning och test av olika idéer.

 

Väl på inspelningsdagen hade jag med mig allt praktiskt som behövdes för trolleriet och vi filmade från tidig morgon och tog de sista scenerna vid 21 tiden på kvällen. Vi spelade in mer material än vad som slutligen kom med på filmen då målet var att filmen skulle landa på minuten. Bland annat en “chink-a-chink” inspirerad effekt där jag välter ut olivburken och sedan får oliverna att hoppa upp på mackan genom att täcka över dem med händerna. Jag vill kunna ta åt mig äran över slutet där tjejen tar mackan och jag får börja om igen, men då detta kom fram under en brainstormingsession är det säkert någon annan som tycker likadant som mig och det spelar ingen roll då slutresultatet var det viktigaste. Vad jag kan ta åt mig äran över är de magiska inslag och hur de är koreograferade för att fungera på filmen. Vissa effekter fick vi ändra och testa på plats då man inte kan styra över alla förutsättningar. Ett av de roligaste projekten jag gjort och jag hoppas det kommer fler.

 

Det har varit en hel del press runt om i världen och på en engelsk sida har den engelska gatumagikern Dynamo utmanats att göra en egen macka med slutorden “eat this Dynamo”. Allt med glimten i ögat och lite roligt kan jag tycka. Nog skrivet och nedan presenterar jag stolt första filmen ut i “Sandwich Shorts”