28|1
2015

Tack för lånet

Tack för lånet

Jag är bra på att lämna tillbaka saker jag lånat, men detta är väl undantaget som bekräftar regeln. Året är 2005 och jag läser ekonomi och marknadsföring vid dåvarande Växjö Universitet, numera Linnéuniversitetet. Jag trollade mycket redan vid den här tiden men tanken att jobba professionellt med min magi kom några år senare. Jag hade ett företag med min magi och tog de jobb jag fick och var känd på campus som “trollis”. Jag jobbade med ett trick där det var viktigt att komma ihåg en massa information och för att enklare kunna lyssna och memorera detta spelade jag in detta på ett kassettband. För er som inte vet vad ett kassettband är finns en bild här 😉

 

Problemet var att jag inte hade någon freestyle att spela upp bandet på och fick därför låna en utav en kille i min klass. Tiden gick och det blev utlandsstudier i Bangkok och tillslut stod man där med en examen och hade flyttat till Stockholm. Freestylen följde med och varje gång jag packade upp och lade undan den för att kunna skicka tillbaka den föll den i glömska. Vi flyttade till Malmö och nu skulle jag skicka den till honom men den glömdes bort även här. Jag träffade honom vid flera tillfällen när jag jobbade med mitt trolleri i Växjö och lite snopet var det allt när han med glimten i ögat frågade om sin freestyle. Nu senast kom den fram när jag gjorde iordning mitt magiska kontor och den låg än en gång på hyllan för att skickas tillbaka till sin ägare.

 

Jag fick i början av förra veckan ett körschema inför ett jobb jag skulle göra i Alvesta. Företaget skulle ha en kick-off och presentera en hel del nyheter för sina anställda och allt var uppbyggt som en tv-studio. Riktig livskänsla med kameror och en programledare på plats. Förutom att jag skulle trolla på kvällen skulle jag även göra ett kortare inhopp under “tv-sändningen”. När jag granskar körschemat känner jag igen namnet på personen som skall bli intervjuad innan mig och ni har säkert redan gissat det…freestylens rätta ägare! Jag tänker inte låta det här tillfället glida ur mina händer utan skrotar det jag först tänkt göra på min spot och skriver om hela mitt nummer!

 

Väl på plats träffar jag honom som hastigast på vägen in och vi hälsar som alltid på varandra och han ger mig skrattande och med glimten i ögat kommentaren:

-Har du med dig min freestyle?

Leende svarar jag:

-Nej tyvärr.

Men innerst inne tänker jag att du skulle bara veta…

 

Livesändningen har börjat och pågått ett tag och nu är filminslaget slut och det är min tur att gå på. Jag presenterar mig och öppnar med lite uppvärmning för publiken innan jag ber min vän och freestylens rätta ägare komma upp på scenen. Jag kopplar tillbaka på hans intervju om att se alla problem som möjligheter och tricket kan börja. Tricket går kortfattat ut på att han får eliminera en massa spelkort och tillslut står han där med endast ett kvar! Jag har ett kort i min ficka och det är fel kort, det finns ingen utväg utan jag måste som kompensation ge honom det fina paketet jag bar med mig in på scenen. Han öppnar och mycket riktigt ligger hans freestyle där. Han skrattar och publiken skrattar när jag berättar att det är freestylen jag lånade av honom när vi pluggade i Växjö för tio år sedan. Jag påpekar också att han valde karriären och jag blev trollkarl, mer skratt och jag ber honom öppna kassettdäcket…

I kassettdäcket ligger ett stort ihopvikt spelkort och det matchar hans valda kort, succé!

 

Det blev en lång utläggning och jag hoppas att ni som kommit såhär långt inte tänker “var det här allt?”. För mig var det ett väldigt kul avslut på ett lån jag gjorde för tio år sedan. Jag lovar också att ingen som lånar ut något till mig ska behöva vänta så länge med att få tillbaka det. Högst åtta år, där drar jag gränsen…